why is the boh visitor centre sustainable

June 12, 2014


We often asked ourselves what makes green building or why do we regard Boh to be a sustainable project. In all respects, it is a humble building with no marbled floor, elaborate lighting, or fancy shape and award winning iconic form. Stretching over 100 m long, it weaves through 50 year old trees, and kept the business going during it’s tenure under construction. All of the materials used came from within 5 km of it’s location, the wood, the metal foundry, the humble taps and light fittings, and glazing. Today, after nearly eight years of operations, it looked as good as when we first gave vacant possession to the owner. Clean, fresh, vibrant. No major refurbishment to date, except for replacing some tired floors in the terraces, and reprinting worm metal frames, or treating the rust appearing in some remote corners of the metal window which originally had micaceous iron oxide anti rust coatings. Much later, we also added new chairs, and the fans survived any ACMV or need for mechanised ventilation. The AV room still looked tired, we need an idea there soon. A tree has fallen in front off the building, the one nearest the building has had branches pruned and cut to prevent any untoward accidental collapse of the branches into the roof. We have nevertheless built an internal lattice system which acts as a safety net, within the roof structure, to capture falling branches to a specified weight. We speculate some glass inserts might have had to be replaced, as today they all looked brand new, shiny clean and clear. This is a case of a very well looked after building, by very aware clients or enlightened owners. That is the true sense of sustainability of the project, that it has earned upkeep, meticulous attention and a privileged maintenance regime from the owners. Another key sustainability feature of the building is that it has not undergone ANY renovation or extensions to date. even though the traffic is increasing every year, I was informed this is something like 15,000 visitors a month. Some new signage and graphical elements have been added, and we don’t recommend them to be correctly designed, but it does seem client and building have interested with each other. Over time the Boh visitor centre has increased it’s value both in terms of it’s benefits to the owner as well as it’s attraction to public.

a new rival

November 17, 2009


this is perhaps a new rival to the boh visitor centre is on the way to being constructed, in a location near the strawberry park resort hotel which is not too far away from the area. a very preliminary image is attached, but only for reference, as the likelihood is it is still at a design phase, and we cannot see how the owner will react. structurally more challenging than boh visitor centre because of the very long cantilever over the slope. The program differs from Boh, as this will hold wedding events, and the focus is to serve the resort and hotel guests and capture visitors who may not find the tea estate to be the only attraction. One can drive directly to the pavilion, unlike the Boh visitor centre.

view from approach, note the cantilever..

trees and facade

September 29, 2007

1038treandlog.jpg

This view of the building shows the very fundamental and conceptual approach, an interesting aspect and the relationship between the facade and the surrounding trees, some are indeed located very close to the building. None of the existing trees have had to be cut down. The facade on one part has many of the frames embedded with tree logs, and they are mostly treated to protect against vermin attacks. The logs are found on site, relocated and made into small discs which from a fenestration to one side of the building, The colour has shown slight bleaching and colour changes due from sunlight, and this makes the facade even more curious as the colour starts to migrate to a faded bleached brown. The facade is easily visible from the car park below, and makes an unforgettable experience as it casts impressive shadows into the lobbies, sales and dining areas of the building.

www.zlgdesign.com

retail wall

September 29, 2007

1038shelf.jpg

The shelves dividing the public area for circulation from the retail lots are made from metalled frame, finished in micaceous oxide primer, and has sheeting plates painted a dark dull grey finish, and these are hand galvanised. The glass inserts within this design provide the necessary functions, but they retain a transparent view into the shops from the public areas. The random pattern create an interesting way to view the products from outside of the shops, and act as if they were works of art. This wall runs along the entire depth of the retail centre, giving much area for display of merchandise and goods from BOH large collection of packed teas. The combination of metal work and a wooden facade together with a rustic timber floor give the genealogy of the project an interesting sustainable base materiality and a maintenance free finishing. Up until today the project has benefitted from careful upkeep and housekeeping, all the elements seemed to have aged very nicely and preserved a very straightforward interior and ambience without any need for decorative or exorbitant materials and finishing, the slight wear and tear added to the character of the building. With time we hope the building advances itself aesthetically looking better over the years since it’s operations and inception in 2006.

www.zlgdesign.com

cantilevered balcony

September 29, 2007

1038boxgrasme.jpg

A very close-up view of the building where the balcny overhangs the slope leading to the valley below. The balcony remains the most visited part of the entire building giving visitors a very good view of the place, and also the arrival point to the left and below.

www.zlgdesign.com

approach

September 29, 2007

1038approach2trees.jpg1038bluehuts.jpg

Very nice view of the building from the lower approach road. Currently enjoying more than 3 million visitors a year, this building is set to bring up the entire estate of Sungei Palas and also the neighbouring village. Across the other side we see the existing blue and green huts for the estate workers.

www.zlgdesign.com

external facade

March 23, 2007

bohfacade.jpg

Facade detail shows the assembly of randomly sized logs cut into suitable depths to fit inside a metallic frame arranged to allow light and natural ventilation into the building.

www.zlgdesign.com

balcony

March 14, 2007

boh28.jpg

This is one of our favourite views of the balcony section of the Boh Visitor Centre, we see here the view out to the amazing tea estate, the valley runs across many miles of undulating terrain, but also how precariously the building actually sits atop one of the hills of this vast landscape of tea plantation.

www.zlgdesign.com

location

March 14, 2007

589cameron.jpg

View of the prestine landscape of tea estate in Cameron Highlands where the Visitor centre is located.

http://www.zlgdesign.com

the site

March 8, 2007

img_4031.jpgimg_4026.jpg

www.zlgdesign.comĀ